[Novinky] [Pravidlá] [Roboti] [Poradňa] [Archív]

Jopyho roboti



Autor: Jopy

CYBERMOUSE

Chcel by som vam predstavit CYBERMOUSE - moj novy robot do bludiska. Po hardware-ovej stranke dokonceny, na software budem pracovat. Dufam, ze to pre vas bude motivacia.

Vyvoj tohto robota som zacal hned po sutazi. Venoval som mu velmi vela casu, aby som ho dostal do tejto podoby. Je velmi kompaknty a lahko rozoberatelny. Pri navrhu mechaniky som bral do uvahy hlavne, aku max. sirku moze mat, aby sa v pohode mohol pohybovat v bludisku aj po diagonale. Tiez som musel prihliadat na velkost krokovych motorov, ktore som si vybral na zaklade prieskumu na internete.

Pouzil som motory od SANYO DENKI, ktore som kupil z Korei. Po navrhu mech. casti som si urobil model z kartonu, kde som vytunoval detaily a finalny nakres som dal do dielne, kde mi za velmi priaznivu cenu vyfrezovali a vysustruzili diely z hlinika.

Popri tom som sa venoval navrhu elektroniky a senzorov. Ako CPU som pouzil pre mna novy BASIC kontroler PICBASIC, ktory je o mnoho vykonejsi ako BASIC STAMP, ktory som doteraz pouzival. Mam ho tiez z Korei s manualom v koreicine :) Kedze neexistuje preklad do anglictiny, tak sa asi trochu potrapim.

Ako senzory som pouzil nove modely SHARP senzorov GP2D120, ktore maju zlepseny rozsah na 4-30cm. Baterie som si vyskladal z clankov hhf75s, co su 750mA NiHm prismaticke clanky. Zaberaju mensi priestor a maju dostatocnu kapacitu.

Popis konštrukcie

Tento robot je v podstate klasicka konstrukcia micromouse (mys do bludiska), ktoru som vylepsil a upravil. Jedna sa o dvojkolesovu konstrukciu s diferencnym riadenim. Telo robota a kolieska su vyrobene z hliniku.

Pohon

Krokove motory SANYO DENKI 103H546-0440

Riadenie motorov

zabezpecuje obvod GAL16V8 s napalenym programom, ktory ma podobnu funkciu ako obvod L297. Ako vykonove obvody som pouzil SLA7024M, ktorymi mozem riadit aj prud do motora.

Napajanie

2x battery pack 7,2V zlozeny z 6ks Panasonic HHF75S (prismatic type) NiHm 750mAh

Senzory

3x SHARP GP2D120 snimanie vzdialenosti na zaklade triangulacneho systemu. IR vysielac s optikou a PSD snimac. Rozsah: 4-30cm

Kontroler

Na zakladnej doske umiestnenej na vrchu robota sa nachadza impulzny 5V stabilizator, 3x tlacidla, 3x LED a hlavne PICBASIC kontroler od firmy COMFILE (Korea). Jedna sa o klasicky PIC procesor s napalenym BASIC interpretrom. Parametre: 20MHz (56000 instrukcii za sek.), 4KB FLASH, 80 bytes RAM, 18 I/O, 5 A/D 10bit, 2xPWM, BASIC interupt,...

No mohol by som o tomto robotovi vela rozpravat, ale najlepsie, ked si pozriete obrazky, ktore som pre vas pripravil.

Enjoy it!

Pictures


[Novinky] [Pravidlá] [Roboti] [Poradňa] [Archív]



© 2002 Richard Balogh
Posledná zmena: 4. decembra 2001.